Refried beans

Refried beans är en ständigt återkommande gäst i det mexikanska köket och busenkelt att göra. Passar till exempel som fyllning i burritos eller som dip till nachos. När jag tänker på det så passar det faktiskt till det mesta.

Lite roligt är att ordet refried (vad blir det på svenska egentligen? Omstekta?), som jag alltid tyckt varit ett synnerligen passande namn, tydligen bygger på ett missförstånd! Så här säger Wikipedia:

”The name is based on a mistranslation: in Mexican Spanish, the prefix re is an informal form of emphasis meaning ”very” or ”well”, which has been confused with the English re, which more often indicates repetition. Thus, frijoles refritos really means ”well-fried beans”, not ”refried beans”.

Där ser man!

Så här gör du:

Hetta upp stekpanna med rikligt med rapsolja.

IMG_4559

Pintobönor. Pre-mos.

Godast blir det nu om du har överblivna kokta pintobönor kvar från gårdagens fiesta. Jag förespråkar verkligen att du har det.  MEN, har du inte det så köp svarta bönor eller kidneybönor på burk. Skölj bönorna. Stek lök, i med bönor, mer rapsolja, salt, peppar, chilipulver och lite spiskummin. Mosa till en gegga (som fortfarande har lite tuggmotstånd kvar).

Har du kokta pintobönor så blir det ännu enklare. Stek och mosa, salta.

IMG_4560

Refried beans, mosade och klara.

/Betty

3 responses to “Refried beans

  1. Karon58

    Vet att det var ett tag sedan du la upp receptet men brukar titta på det då och då.
    Du funderade ju på hur man skulle översätta ”re-fried beans” och jag undrar om inte ”uppstekta bönor” ligger närmast.
    Man steker ju upp och värmer på överbliven mat och det är ju vad man i praktiken gör :-)

  2. Björn

    Kanon till tacos!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.