Pintobönor på mexikanskt vis

Pintobönorna är lite nötiga i smaken och påminner om kidneybönor, har ett fint brunspräckligt mönster som dock försvinner när de kokas. Det är en stapelvara i det mexikanska köket och jag fullkomligt älskar dem. Passar som tillbehör till all mexikansk mat, min favorit är att ha dem i burritos. Finns inte alltid i vanliga matbutiker, men går att köpa på till exempel Gryningen.

Pintobönor

  • 1 paket pintobönor
  • Gul lök
  • Buljong (jag tog kyckling)
  • Chilipulver
  • Spiskummin
  • Oregano
  • Olja
  • Salt och peppar
  • (bacon, är väldigt vanligt att ha i, men ingår inte här)

Gör mycket! De blir nämligen ännu godare att äta bönorna dagen efter då du gjort refried beans av dem.

Nå väl, den här exercisen börjar nästan ett dygn innan själva middagen ska inträffa, men då med minimal arbetsinsats. Bönorna behöver läggas i blöt strax innan läggdags. Innan du blötlägger, häll ut bönorna och se till att det inte finns några stenar kvar, det brukar det alltid göra.

Dagen efter:

Häll av vattnet och häll bönorna i en kastrull med buljong, den ska nå några centimeter ovanför bönorna. I med lök och vitlök, chilipulver och lite spiskummin. Koka upp och låt sedan koka på svag värme i två timmar. Rör om nån gång och häll på mer vatten om det behövs.

När bönorna kokat två timmar, tillsätt olja, salt, peppar och oregano. Koka en halvtimme till. Klart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.