Pappas klassiska äggburgare

Kulinarisk gryning

Kulinarisk höjdpunkt.

Det blev en klassiker till frukost i dag. De här äggburgarna är riktigt goda (100% tillfredställelse utlovas) och har följt mig genom hela livet. När jag tänker efter så är det den rätt som jag förknippar mest med min pappa. Han har upfunnit och döpt denna skapelse – remember where you heard about äggburgare first! Jag minns hur han brukade göra dem åt mig till lunch på helgerna när jag kom hem från ridskolan. Äggburgare var också en av de allra första saker jag lärde mig att laga helt sjäv.

I den här äggvarianten försvinner den markanta smaken av gula på ett helt annat sätt än om man steker ett ägg rakt upp och ner. Det kanske är till mångas sorg, men eftersom jag är en person som brukar skära bort gulan från stekt ägg och äta runt gulan när det är kokt så är det verkligen en lycka!

Sedan finns det en ingrediens ni inte får hoppa över även om ni tror att ni inte gillar det – ketchup. Förutom korv med bröd och köttbullar och makaroner så är det här det enda tillfället då ketchup får vara med på min tallrik (fast när jag äter köttbullar och makkisar så är ketchupen i och för sig inte med på tallriken, utan i en skål bredvid, och så doppar jag köttbullarna där i. Makaronerna får ICKE besudlas av ketchupen).

Anyway.

Här kommer en bruksanvisning

Skär ut fyrkanter i brödet. Lägg i en panna med en stor klick smör (don’t be shy). Knäck i ägget. Salta, peppra. Stek några minuter och nu kommer vi till det svåraste momntet i denna avancerade rätt. Vänd
äggburgaren snabbt som attan så att inte allt ägg hinner rinna ut. Om ni är som jag och inte är så förtjusta i löst ägg så steker ni några minuter till, gillar ni gegg så ta av dem snabbt.

UPPDATERING 17/7: En bloggläsare har i kommentarsfältet uppmärksammat oss på att det här ingalunda är en uppfinning från min pappa, utan till och med en så prominent rätt (kallad Egg in a basket) att den har en egen Wikipediasida! Innebär detta att min far är en lögnare, eller att jag bara antagit att det är hans uppfinning? Ingen som vet. Det enda jag vet är att jag älskar Internet, sanningen kommer alltid fram. :)

One response to “Pappas klassiska äggburgare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.