Mole poblano – Mexikos nationalrätt

IMG_8247

(nästan) Alla ingredienser upplagda, redo att köra!

Nu har jag har äntligen lagat min första mole och den blev riktigt bra! Det är en chilibaserad tjock sås som ofta kallas för Mexikos nationalrätt och serveras tillsammans med kalkon eller kyckling.  Mole betyder just sås och den finns i många olika varianter, den man oftast syftar på är Mole Poblano som alltså skulle kunna kallas såsernas sås. :)

Det många brukar studsa till på är att det är choklad i. Och visst, såsen är söt – men med hetta från chilin. Chokladen är bara en av väldigt många ingredienser.

Mole (uttalas målle, typ) har lagats i Mexiko sedan 1500-talet och enligt den populäraste legenden var det två fattiga nunnor som ”uppfann” såsen genom att koka soppa på en spik.

När de fick höra att ärkebiskopen var på väg till deras kloster drabbades de av panik eftersom de knappt hade någon mat att tillaga. Efter intensiva böner fann de inspiration och plockade ihop allting de hade i skafferierna – nötter, choklad, kryddor, lite gammalt bröd och olika chilisorter. De dödade den enda djuret de hade – en kalkon  och serverade såsen till den.

Ärkebiskopen var överförtjust, och det tror jag att även ni kommer bli! Jag har varit frälst länge, dock har jag aldrig sett det på någon restaurangmeny i Sverige så är glad att jag äntligen fick det gjort.

DSC_1936

Grunden i en mole är alltså torkade chilifrukter – närmare bestämt mulato, ancho, pasilla och chipotle. De två senare börjar bli allt vanligare att välsorterade mataffärer har (tips för stockholmare: Daglivs vid Fridhemsplan, där kan man köpa anchos, chipotle och guajilo på lösvikt!). Pasilla och mulato går att beställa från till exempel Extreme Food. Själv fick jag mina pasillas levererade från Mexiko av Olas syster som varit där på semester och köpte Mulatos på Trädgårdsmässan av Jonas Borssen (jag är dock lite fundersam kring om det blivit fel eftersom de är rödaktiga och de annars beskrivs som svarta, men det kanske finns variationer?).

IMG_8254

Mexikansk choklad.

Ytterligare en ingrediens till molen som inte går att hitta på Ica är mexikansk choklad men även den finns på Extreme Food. Det är en hård chokladkaka som innehåller kakao, socker och kanel och är väldigt grynig, används främst till att göra varm choklad och till mole, inget lördagsgodis alltså.

Nog med babbel, let’s start cooking! Efter att ha googlat runt en bra stund valde jag att utgå från det här receptet. Det räcker till upp emot 25 pers (funkar utmärkt att frysa).

Du behöver:

  • 6-7 anchochilis
  • 12-13 pasillas (chili)
  • 6 mulatochilis
  • 4 chipotlechilis
  • 1 silverlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 tomater
  • Majstortillas (hur många beror på storlek. Jag tog fyra stycken med diameter på 10 cm)
  • 1/2 baugette
  • 170 g mexikansk choklad

    Smaksättare.

    Smaksättare.

  • 3 msk mandlar
  • 3 msk jordnötter (osaltade)
  • 3 msk russin
  • 1 msk pumpafrön
  • 4 msk sesamfrön (vita)
  • 1 dl chilifrön (från chilisarna ovan)
  • 5 kryddnejlikor
  • 1/4 tsk anisfrön
  • 1/4 tsk korianderfrön
  • 1 krm timjan
  • 1 krm mejram
  • 1/2 tsk svartpepparkorn
  • 1 kanelstång
  • 1/4 tsk malen kryddpeppar
  • 1 liter kycklingbuljong (plus 8 dl för att späda med senare)
  • 1 tsk salt


Så här gör du:

IMG_8250

Börja med att ta bort stjälkar och kärnor från chilifrukterna, spara kärnorna. Stek chilifrukterna i omgångar i en gryta så att de får stekyta. Ta upp och lägg i en bunke.

Halvera tomaterna, ta ur kärnorna och rosta dem med skalet vänt uppåt tills de börjar svartna. Ta bort skalen.

Stek lök och vilök i samma gryta som du stekte chilifrukterna i. Tillsätt mandlar, jordnötter, pumpafrön och russin och låt steka några minuter.

Nu är det dags att hälla i alla goda kryddor och frön – i med sesamfrön, chilifrön, kryddnejlikor, anisfrön, korianderfrön, svartpepparkorn, kryddpeppar,kanelstången, timjan och mejram. Stek under omrörning i 3-4 minuter.

Tillsätt tomater, majstortilla och baugetten och stek ytterligare några minuter.

Bland i de stekta chilifrukterna och häll på kycklingbuljongen. När det börjar koka så tillsätt chokladen och saltet. Rör om ordentligt tills chokladen lösts upp och låt sedan puttra i 15 minuter. Ta sedan från plattan och låt stå under lock i en halvtimme för att chilifrukterna ska mjukna ordentligt.

Efter 30 minuter har du en tjock massa som ska mixas slät (ta upp kanelstången). Jag fick inte igång vår stora mixer så använde en handhållen, det var inte ultimat eftersom den inte fixade att göra molen helt slät. Gör inte som jag utan ta fram det tunga artilleriet.

Nu har du en tjock ljuvlig sås som håller sig ett par veckor i kylskåp. Endast några få steg återstår innan det är klart för servering. Späd önskad mängd sås med kycklingbuljong (dubbelt så mycket mole som buljong). 2,5 dl mole räcker till 3-4 portioner.

Häll såsen över kycklingen (recept längre ner) och garnera med rostade sesamfrön.

DSC_1957

Mmmmmmmmmmm mole!

Servera molen med mexikanskt ris och kyckling eller kalkon. I Mexiko är det vanligt att man kokar kyckling så jag körde på det, recept här nedan.

Mexikanskt ris

  • 2 dl ris (parboiled)
  • 1 liten lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 4 dl Kycklingbuljong
  • 1 tomat
  • 1 kruka koriander

Stek lök och vitlök i en kastrull, tillsätt spiskummin och tomatpurén, låt steka ett par minuter. Häll i ris, hackad tomat och kycklingbuljongen. När riset är klart, blanda i hackad koriander. Spara lite till garnering!

Kokt kyckling

  • 1 kilo kycklinglår (med ben)
  • 1 liter kycklingbuljong
  • Vitpeppar
  • Lagerblad
  • Timjan

Ta bort skinnet och överflödigt fett, koka kycklingen i 20 minuter. Låt svalna i buljongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>