Huevos Rancheros – frukost på mexikanskt vis

Skärmavbild 2015-04-25 kl. 10.01.31

De flesta av de populäraste mexikanska rätterna går att få som frukostvariant, det är bara att byta ut köttet mot ägg. Det finns breakfast burritos, breakfast enchiladas, breakfast quesedillas och så vidare. För mig som inte är något större fan av frukost och som inte har några problem att äta varm mat och middag klockan 8 på morgonen är detta goda nyheter.

Självklart spelar ägg också huvudrollen i den kanske mest populära mexikanska frukosten av dem alla – Huevos Rancheros. Orginalet är stekta ägg serverade på stekt majstortilla med en salsa på tomater och chili. Men med popularitet kommer också mångfald – det finns massor av varianter. En del serverar med refried beans, andra med avocado och en del gör som jag och pocherar äggen  i stället för att steka, antingen som vanligt eller direkt i salsan. Möjligheterna är oändliga!

Det viktigaste är att ha en riktigt god salsasås. Gör därför din egen, och gör den dagen innan du tänker äta din frukost. Det här receptet räcker till betydligt mer än så – och tur är väl då att salsa roja passar till det mesta. Varför inte passa på att använda det som blir över till enchiladasås?

Salsa Roja

  • 4 ancho chilis
  • 4 guajillo chilis
  • 5 vitlöksklyftor
  • 5 tomater
  • 1 stor silverlök
  • 1-2 krukor koriander
  • Kycklingbuljong
  • Salt och peppar

Ta bort stjälk och häll ut frön ur chilifrukterna. Klyfta lök och tomaterna i fyra delar och lägg dem tillsammans med chilifrukterna och vitlök i en kastrull. Häll över kycklingbuljong så att det precis täcker och låt koka i 20 minuter. Lämna en stund så att det svalnar, Mixa tillsammans med koriander tills salsan är slät. Sila för att få bort frön och annat bös.

Snabbspola nu fram till morgonen dagen efter. Pochera din ägg, jag gör det Heston-style, vilket innebär att du värmer upp vatten till 60 grader, lägger en tallrik i botten för att skydda ägget från direkt värme, släpper ner ägget och låter det vara i 4 minuter. Perfekt konsistens och de blir inte sådär trådiga som pocherade ägg lätt blir. Om du ska pochera många ägg så låt de andra vänta i ugnen på låg värme.

Fritera torillabröden snabbt i någon neutral olja. Traditionellt sett är det som sagt majstortillas som gäller. Men vi hade inga hemma så det fick bliv vetetvarianten i stället.

Lägg tortillabröd på tallriken, häll över massvis av salsan och lägg på dina två pocherade ägg. Avnjut som det är eller med tillbehör – i mitt fall koriande, silverlök och creme fraiche.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.