Himmelsk hängmörad biff med bearnaisesås och ugnsrostade tomater

biff

600 gram njutning.

Den tillfredställelse jag känner när jag äter en riktigt god köttbit med lika god sås till är svår att beskriva. Det är lycka blandat med någon slags frid. Ibland kommer det nästan glädjetårar.

Därför blev jag väldigt glad när Ola kom hem med 600 gram saftig biff som han hade fällt inne i Hötorgshallen. Vi avnjöt den tillsammans med klyftpotatis och vansinnigt goda ugnsbakade tomater.

Den perfekta biffen

Låt köttet ligga framme någon timme innan tillagning, kallt kött och varm stekpanna är en dålig kombination.

Ola använder sig ofta av Hestons metod för att frammana den perfekta steken. Han gillar ju att krångla till det den där Heston, men tro mig, det blir alltid bra. Det värsta som finns när man köpt gott kött är ju om man råkar steka det för länge, så i detta fall – better safe than sorry.

Stek 20 sekunder på varje sida och vänd, upprepa tills du har en innertemperatur på 45 grader. Låt sedan steken ligga och vila en stund innan servering. P.s: Gör inte steken före du är klar med det andra.

Bearnaisesås

  • 250 gram smör
  • 4  äggulor
  • 1/2 dl Vitvinsvinäger
  • Schalottenlök
  • Dragon (färsk och torkad)
  • Persilja
  • 6 Vitpepparkorn
  • 1 dl vatten
  • Salt och peppar

Smält smöret på svag värme, det ska inte börja koka.

Gör en redutkion av vitvinsvinäger, vatten, torkad dragon (2 msk), persiljekvistar och vitpepparkorn. Vätskan ska koka ner till runt 3 msk. Sila av.

Vispa äggulorna i ett värmetåligt kärl tillsammans med reduktionen.

Ställ kärlet på plattan som du smälte smöret på (avstängd, bara eftervärme behövs). Häll på smöret låååååångsamt under vispning, har du dålig vispteknik som jag går elvisp alldeles utmärkt. Det får inte bli för varmt, ta av plattan om det börjar bli mer än ljummet. Alternativt vispar du ihop såsen över ett vattenbad.

När allt smör har gått i, salta och peppra, tillsätt finhackad färsk dragon och persilja efter tycke och smak och eventuellt en skvätt vitvinsvinäger till.

Ugnsbakade fyllda tomater

  • 2 tomater

    Redo för ugnen.

    Redo för ugnen.

  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk god olivolja
  • Färska och/eller torkade örter

Dela tomaterna och gröp ur kärnhusen. Blanda ströbröd, olivolja och önskade örter (vi tog torkad timjan och rosmarin), pressa i vitlök. Fördela geggan i tomaterna. In i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Servera biff och tomater tillsammans med klyftpotatis och ofantliga mängder bea.

biffobea

Den här bilden gör inte denna himmelska rätt rättvisa. Borde bli bättre på det här med upplägg och fotografi!

Ett gott vin till gör det hela ännu mer angenämnt.

Ett gott vin till gör det hela ännu mer angenämnt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.