Fisktacos für alle

fisktacos

Nu har vi lagat fisktacos några gånger, testat lite olika tillbehör och olika kryddningar på frityrsmeten. Med fredagens upplaga kändes det som att vi nådde nära fulländning.  Om du, liksom jag, älskar fisk och mexikansk mat är det enda rätta att genast laga denna anrättning (som räcker till två matvrak).

Du behöver

Till fisken:

  • 400 gram vit fiskfilé (torsk för vår del den här gången)
  • 1 ägg
  • 1 dl mjöl
  • Rökt paprikapulver
  • Spiskummin
  • Koriander (mald)
  • Chilipulver (en mildare, typ ancho och en starkare)
  • Oregano (mexikansk om du har annars går vanlig så klart också bra)
  • Salt å peppar
  • Olja till fritering

Till såsen:

  • 3 msk Creme fraiche
  • 2 msk Majonäs
  • Cirka 1 msk Hot sauce  (jag tog en gjord på habanero och en rökig chipotle)

Tillbehören:

  • Rödkål
  • 1 Silverlök
  • 1 kruka koriander
  • 2 lime
  • Socker
  • 2 avocado
  • Flagad mandel
  • Rädisor
IMG_9635

Rödkålssallad strax före blandning.

Vi börjar med att göra en krispig och limedränkt kålsallad. Strimla 1/4 rödkålshuvud och en liten silverlök tunnt. Press över saft från 1-2 lime. Blanda ihop tillsammans med hackad koriander, en nypa socker, salt och peppar. Låt stå och gotta till sig medan du fixar resten.

Ingen taco är komplett utan en bra guacamole. Ni som läst några av mina tidigare inlägg vet att jag gillar min guacamole utan chili och vitlök – det är förvisso också gott men hellre då om man bara har den för att dippa chips i, hettan kommer vi få ändå!

IMG_9639

Grönt är skönt.

Mosa 2 avocados med gaffel, den ska fortfarande vara ”chunky”. Ha i en halv kruka hackad koriander (se nu till att du har några blad kvar för att dekorera tacon med också!), pressa i en halv lime, salta och peppra (från kvarn).

IMG_9642

Dags för såsen som är supersimpel och passar perfekt till fisken. Bara att blanda majonäs (här gjorde jag det krångligare för mig och gjorde min egen, kan tyckas väl överambitiöst kanske men jag är inte särskilt förtjust i smaken på köpe-majo) med creme fraiche och önskad mängd starksås, starkt är gott! Jag tog som sagt en sås gjord på habanero och en på chipotle och blandade.

Mandelflarn, rostade och klara

Mandelflarn, rostade och klara

Nu är det viktigt att se till att allting annat är förberett så att fisken fortfarande är riktigt varm när ni äter . Skiva upp  några rädisor tunt tunt, rosta mandelflarn i stekpanna, duka och häll upp dryck i glasen.

Och när allt annat är klart kommer vi nu till huvudrollsinnehavaren av denna rätt – fisken – som vi ska fritera.

Blanda mjöl med kryddorna till paneringen (rökt paprikapulver, spiskummin, mald koriander, chilipulver, oregano salt och peppar). Nu tog jag inga exakta mått men uppskattningsvis en tesked av varje.

Vispa upp ett ägg.

Värm upp olja i en stekpanna med höga kanter. Skär fiskfiléerna i mindre portionsbitar och vänd först i ägg och sedan i mjölet. Fritera några minuter tills de fått fin färg.

Nyfriterat

Nyfriterat

Tortillabröd var det också ja, den här gången var vi så ambitiösa att vi, trots viss aversion mot bakning, faktiskt gjorde egna. Om ni inte orkar knåda, jäsa och kavla så funkar det utmärkt med färdigköpta som värms några sekunder på varje sida i en väldigt varm gjutjärnspanna.

Nu är det bara att smeta på sås, lägga på ordntligt med kålsallad, fisk och lite mer sås i tortillabrödet. Toppa med rädisa, koriander och mandelflarn och avsluta med att pressa över en klyfta lime.

IMG_9651

 

2 responses to “Fisktacos für alle

  1. Britta

    Efter 40 år i södra Kalifornien så blir man naturligtvis helt tokig i Mexikansk mat. Dina recept verkar hålla sig till vad jag kallar ”riktig Mexikanskt”. Jag gillar inte ”Tex mex”. När jag gör fish tacos så brukar jag marinera fiskfileér i salsa (fresh) i en timme eller så och sedan antingen grilla eller steka i panna. Om jag har bråttom tar jag bara strimlad vitkål och Ranch dressing. Mycket cilantro!! En klyfta lime över det hela och uppvärmda svarta bönor med smält ost på sidan.

  2. Ytterligare ett av dina recept som jag måste prova, en riktigt god fisktaco är ju galet gott!
    //Stefan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.