Fina fisken – rödspätta i ugn

IMG_5646

Havets läckerheter frekventerar allt oftare på min tallrik i och med en uttalad ambition att försöka äta lite mindre rött kött. Så mycket fisk som jag ätit hittills i år har jag nog aldrig lyckats äta ens på ett helt år förut. Känns bra!

Gilla oss på FacebookFölj oss på Instagram, bara gör’t)

Är det någon eventuell läsare som har ett bra fiskrecept, GE HIT!

Rödspätta är en favorit, den skiljer ju sig rätt mycket både i konsistens och smak från andra vita fiskar. Den är så, ja i brist på bättre ord, mjuk.

Den här rätten svänger du ihop på nolltid, sedan är det bara att lämna i ugnen 20-25 minuter. Räcker till 4-5 matglada människor. Jag brukar använda crème fraiche men det glömde jag så klart i affären. Som tur var hade jag grädde och mjölk hemma och det funkade utmärkt det också!

Det här behöver du:

  • 800 g rödspättfilé
  • Lök
  • Fänkål
  • 1 ask Körsbärstomater
  • Grädde
  • Mjölk
  • Vitt vin
  • Fiskfond
  • Citronpeppar
  • Smör

Gör så här:

Vi börjar med den enkla såsen – koka upp runt 2 dl grädde och 2 dl mjölk, tillsätt nån deciliter vitt vin samt fiskfond. Koka 10 min och red av så såsen tjocknar lite. Smaka av och se om det behövs mer av något.

Strax innan sås.

Strax innan sås.

Medan såsen kokar, skiva fänkål och lök tunt. Lägg hälften i en smörad form. Salta och vitpeppra rödspättfiléerna och lägg i formen, stör över resten av fänkål plus lök.

Halvera tomaterna och strö över.

Häll över såsen och tillaga i ugnen (200 grader).

Jag gjorde råris till. Pressad potatis är ju annars en given hit! Och snåla nu för bövelen inte med såsen.

/Betty

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.