Extreme Food – hetast i Stockholm

DSC_1560

Det slumpar sig så väl att Stockholms hetaste butik har öppnat endast ett stenkast från mitt jobb! Extreme Food ligger på Östgötagatan 66 på Söder och är fylld av chilisåser, chilis, mex-konserver och kryddor.  Att jag inte tagit mig dit förrän nu är inget annat än en skandal. De har dessutom en butik i Göteborg och en webbshop (låt er inte avskräckas av anskrämlig design och särskrivningar, det finns mycket kul att hitta!).

Jag kom därifrån med en liten påse fylld med godsaker och en oerhörd matlagningslust.

DSC_1566 Ancho är den torkade versionen av Poblanochili och är en av de mest använda chilisorterna i det mexikanska köket. Anchopulver är milt och ger god smak till alla former av grytor och såser. Färsk (poblano) har jag tyvärr inte hittat i Sverige, men jag längtar verkligen efter dagen de kommer hit. De är ganska stora och proppfulla med god chilismak, men utan hettan. Supergott till chile relenos, såser eller på Hamburgare.

 

DSC_1575

Pasilla Negro är namnet på den torkade formen av chilaca-chili och är vanlig att använda i molesås. Jag har inte lagat mole själv än men varit sugen länge, så blev väldigt glad när jag hittade dessa! Mole är en mörk sås med massor av ingredienser, bland annat choklad(!). Mole betyder förresten kort och gott ”sås” (återfinns till exempel också i guacamole) så att skriva molesås är väl egentligen helt uppåt väggarna.

 

DSC_1578 Konserverade tomatillos. Tomatillos är inte som det låter en variant på tomat (även om de tillhör samma familj) och ska inte förväxlas med gröna tomater. Den hör till physalis-släktet och omges liksom physalisfrukten av ett torrt skal. Läser att tomatillos faktiskt har gett namn till våra vanliga tomater:

”When Aztecs started to cultivate a similar fruit, but bigger and red, they called the new specie ”jitomate”. After conquest Tenochtitlan, Spaniards exported tomatoes (jitomates) to the rest of the world with the name of ”tomate”, so internationally the world calls tomato (”tomate”) to the red tomato instead of the green one.”

Min plan är att testa att göra salsa verde och kanske enchiladas verde med dem. Borde väl funka som substitut för färsk?

DSC_1571 Chipotle är torkad och rökt jalapeñopeppar och en typisk bra grej att ha hemma. Jag använder den bland annat när vi kokar chili. Den börjar för övrigt också dyka upp allt mer frekvent i vanliga mataffärer.

 

 

 

DSC_1569Mexikansk oregano. Detta är nytt för mig. Vid ett första snabbt smaktest där jag jämförde med vanliga oreganon kan jag konstatera att de smakar lika. Men den mexikanska oreganon smakar mer och har en lite mer blommig smak som jag inte känner igen från den vanliga sorten. Ska bli kul att testa i min enchiladasås där oregano ingår! Här finns lite mer skrivet om mexikansk oregano.

 

 

DSC_1573Rökt paprika. Inte heller detta något jag använt tidigare. Vanligt i spansk matlagning och viktig ingrediens i chorizo tror jag.

 

 

 

 

 

 

DSC_1574Man kan aldrig ha för många chlisåser! Denna är tillverkad av Blair’s och är gjord på jalapeños, smaksatt med tequilla. Ser fram emot att äta den till kyckling och mexikanskt ris!
 

 

 

IMG_4539Och så slutligen ett tips, Extreme Food (i alla fall butiken i Stockholm) säljer en av mina personliga starksås-favoriter – El Yucateco. De är gjorda på den extremt starka habaneron och det räcker med bara några droppar i burriton för att få en skön spark av hetta.  Gillar speciellt den gröna för färgen. :)

/Betty

5 responses to “Extreme Food – hetast i Stockholm

  1. Jag hittade till den butiken i våras och utbudet är ju helt fantastiskt!
    Till min stora glädje så har El Yucateco börjat säljas i vanliga butiker (Ica). Väldigt trevlig läsning på Er blogg!

  2. Jesper

    Kolla även Ortagarden.se

  3. Daniel, ExtremeFood

    Tack för fina ord!
    Vi har inlagda poblanos som du borde prova, påminn mig nästa gång så ska jag visa! :)

    /Daniel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.