Enchiladas som får ALLA på fall

Kärlek på en tallrik.

Kärlek på en tallrik.

Enchiladas är ett säkert kort om du vill få dina gäster att nå mathimmelen. De är dessutom enkla att göra och passar utmärkt som matlåda eftersom de blir ännu godare av att få stå och gotta till sig i kylskåpet ett dygn.  De här rackarna har jag lagat ända sedan gymnasieåren och frälst många smaklökar med sedan dess. Det är kanske rentav vad man skulle kunna kalla min paradrätt.

När jag hade min 30-årsfest för släkten i höstas var det just dessa enchiladas som var huvudrätten. Det var något av en pers att laga till dryga 40 gäster kan jag säga, men på något sätt rodde jag det i hamn och till och med mosters oerhört kräsna man tog om.

Enchiladas är en mexikansk rätt som består av torillabröd med fyllning som man sedan häller sås över och gratinerar i ugnen. Det här får man väl säga är en något försvenskad version i och med köttfärsen. I klassiska enchiladas används dessutom majstortilas som friteras kort innan man har i fyllningen, i det här receptet använder vi vetetortillas och skippar friteringen.

Nog pratat, låt oss börja skapa matmagi!

Du behöver:

  • 1/2 kilo nötfärs
  • 1 gul lök
  • 8 tortillabröd (medium size)
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 5 tomater
  • 2-3 msk tomatpuré
  • Inlagda jalapeños
  • 1 burk Crème fraiche
  • Vitlök
  • Oregano
  • Chilipulver
  • 3-4 dl riven ost
  • Salt och peppar

Gör så här:

Hacka lök och två vitlöksklyftor, fräs i någon minut. I med nötfärsen och finfördela ordentligt. Fuska inte nu, klumpar är förbjudna!

DSC_1482

Smaka av med rikligt med chilipulver, salt och peppar.

Ställ åt sidan och låt svalna.

Koka upp buljongen tillsammans med tomatpurén. Pressa i 3 vitlöksklyftor.

Tillsätt crème fraiche samtidigt som du rör runt med en visp så att den inte klumpar sig.

Fin-finhackad jalapeño.

Fin-finhackad jalapeño.

Finhacka jalapeños efter önskemål och ha ner i såsen. Smaka dig fram. Jag gillar när det är ganska starkt och tar runt 4 msk.

Krydda med 1/2 tsk torkad oregano och låt småputtra 20 minuter.

Medan du väntar på att såsen ska bli klar, hacka tomaterna och riv ost.

Blanda ner riven ost i köttfärsen, 1-2 deciliter.

DSC_1497

Fördela fyllningen jämt i tortillabröden, rulla ihop och lägg i ugnsform.

Häll över såsen. Se till att allting täcks.

Strö över tomater och riven ost.

Redo för ugnen.

Redo för ugnen.

In i ugnen på 225 grader och tillaga i cirka 20 minuter tills de ser ut så här:

*Drool*

*Drool*

Nu ett svårt moment – låt stå och vila tio minuter innan du sätter tänderna i dem.

Enchiladas är ljuvliga som de är, men orkar du så blir det extra gott med guacamole, pico de gallo och färsk koriander till.

Klipper in recept här från tidigare blogginlägg:

Pico de gallo/salsa

Pico de gallo.

Pico de gallo.

  • 4 Tomater
  • 1 liten rödlök
  • Chili
  • Lime
  • Koriander

Tryck ur kärnhusen ur tomaterna och hacka sedan i små bitar. Finhacka rödlök och chili. Blanda allting tillsammans med koriander, lime, salt och nymalen svartpeppar. Klart!

Vill du hellre ha såsig salsa? Då är det bara att köra blandningen i en mixer.

Guacamole

Guacamole.

Guacamole.

  • 2 avocados
  • 1/2 lime
  • Salt och peppar

Som jag sagt tidigare är jag en av dem som tycker att guacamolen är godast utan massa extragrejer som vitlök och chili i, den är ju ändå där för att kyla ner lite av hettan i maten. Därför brukar jag helt sonika bara mosa avocados tillsammans med lime, nymalen svartpeppar och salt. Gör den inte helt slät, det ska vara chunky.

För övrigt: Det här tomatreceptet tycker jag ska vinna Matgeeks tomattävling. Det är dags att svenskarna släpper sargen när det gäller mexikansk mat och testar något annat än tex-mex-tacos!

 

5 responses to “Enchiladas som får ALLA på fall

  1. Googlade Enchiladas och tvingade mig att scrolla förbi alla trista recept med färdiga såser och avsaknad av krydda. Hittade detta och OH MY GADD vad gott det var! Kommer garanterat lagas igen, tack så mycket!

  2. Pingback: » Chilifyllda enchiladas Grisen Skriker

  3. Pingback: » Extreme Food – hetast i Stockholm Grisen Skriker

  4. Pingback: Vinnaren av den stora tomatrecept-tävlingen är... | Matgeek

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.