Enchiladas verdes med kyckling

Ät mig.

Dags för ännu en enchiladas-variant! För er som inte stiftat bekantskap med enchiladas än – det är fyllda ihoprullade tortillas som man tillagar i ugn med någon form av sås där både fyllning och sås går att variera på många olika sätt. Ursprung = Mexiko.

Denna gången har jag alltså gjort enchiladas verdes, vars namn kommer från den gröna salsan de tillagas i. Helst ska man här ha färska tomatillos och serrano-chilifrukter, men det är ju inget som finns i överflöd i Sverige så jag har använt konserver och det blev ju omnomonom det med! Konserver kan du köpa på ExtremeFood.

Du behöver

För salsa verde:

  • 1 burk konserverade tomatillos
  • 1 burk konserverad serrano-chili
  • 2 krukor koriander
  • Kycklingbuljong
  • 1 silverlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt å peppar

För enchiladas:

  • 1 kg kycklinglår (med ben)
  • Lök
  • Lagerblad
  • Timjan
  • Majstortillas
  • Riven ost
  • 1 kruka koriander till
  • Rapsolja
  • Salt å peppar

Gör så här:

Börja med att koka kycklinglåren med lök, lagerblad, timjan, salt å peppar, tar runt 20 minuter. Låt den svalna i buljongen.

Häll av spadet från tomatillosarna och lägg dem i en mixer tillsammans med koriander (stjälkar och blad), 2-5 serrano, vitlök och hackad silverlök. Häll över 3-4 dl buljong och mixa sedan tills såsen är slät. Smaka av med salt, peppar och om du gillar stark mat, kanske mer serranos.

Salsa verde.

Salsa verde.

Ta bort skinnet från kycklingen och plocka isär i småbitar.

Kycklingen kokt och isärplockad.

Kycklingen kokt och isärplockad.

Fritera tortillas går i ett nafs

Fritera tortillas går i ett nafs

Hetta upp rapsolja i en gjutjärnspanna och fritera tortillabröden ett åt gången. Det går fort som attan, några sekunder på varje sida räcker, använd en pincett för att vända. Har du en tortillavärmare – gratis! Det har inte jag, så jag lägger bara bröden rakt upp och ner på en tallrik. Bli inte oroliga om de börjar stelna, det råder vi bot på i ett kommande steg.

Häll ett tunt lager med salsa i en gratängform.

Nu är det dags att doppa tortillas i salsa verden. Häll upp salsan i en stekpanna eller liknande och dränk tortillan. Gör en, lägg på tallrik på med en klick kyckling och riven ost. Rulla ihop och lägg i formen. Upprepa tills ugnsformen är full. Häll på mer salsa och strö över riven ost.

Ihoprullade och redo för ugnen.

Ihoprullade och redo för ugnen.

In i ugnen 20 min på 225 grader.

Hello delicious you!

Hello delicious you!

Servera de gudomliga rullarna med hackad silverlök och koriander vid sidan av, och varför inte en limeklyfta och guacamole?!

DSC_1623

 

3 responses to “Enchiladas verdes med kyckling

  1. Pingback: Enchiladas verdes med kyckling | Bara mat...Och lite till

  2. Fantastiskt goda enchiladas, det här receptet ”knycker” jag!
    //Stefan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.