Gigantisk räkmacka och triumf i På Spåret

Älska kombinationen av somrig räkmacka och adventsljusstaken.

I går var dagen då jag för första gången tänkte laga hummer, kollade upp ett recept signerat Per Morberg och allt. Men när jag kommer ner på Hemköp efter jobbet gapar hummerlådan med de förmånligt prissatta krabaterna tom.

Eftersom mina smaklökar skrek efter skaldjur fick det i stället bli hummerns väldigt mycket mindre släkting, räkan. Räkor och vitt vin är ju en härlig fredagsklassiker som mina föräldrar alltid åt när jag bodde hemma. 80- och tidiga 90-talets motsvarighet till dagens tacomys kan man kanske säga. Romantisk nostalgi. Och dessutom – instant sommarkänsla!

Två krav för en god räkmacka

  • Använd absolut inte färdigskalade räkor, även om de är av bra kvalitet så är de aldrig lika goda.
  • Gör din egen majonäs, det går supersnabbt:

Ta två äggulor, 1-2 tsk dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger och vispa ihop. Tillsätt sedan rapsolja långsamt under vispning (elvisp underlättar så klart). När majonäsen fått önskad tjocklek – blev runt 2 dl för oss – smaka av med salt.

Vi blandade räkorna med finhackad rödlök, gurka (urkärnad, skalad och tärnad), avocado och lite hackad dill. Salta och peppra.

Koka ägg och hacka.

Nu är det bara att börja bygga upp berget.

Som grund använde vi några skivor vitt surdegsbröd. Bre sedan på ett tjockt lager av majonäsen. På med några skivor romansallad, räkblandningen och det hackade ägget. Och sedan pricken över i – mer majonäs! Ringla lite mer över din skapelse.

Sedan saknas endast några droppar citronsaft för att fullborda denna fantastiskt goda skapelse.

Till räkmackan drack vi min nya favorit bland de vita vinerna – Stoneleigh Sauvignon Blanc. 99 kronor på bolaget. Det är friskt och smakar mycket mer än bara vitt vin. Första gången jag drack det trodde jag att det var fläder det smakade, men krusbär är det tydligen enligt experterna.

Vi såg självfallet till att ha maten klar lagom till starten av På Spåret. Jag ÄLSKAR ordvitsar och Fredrik Lindström är min idol! Och under gårdagskvällen lyckades jag med den oerhörda bedriften att gissa ett av resmålen på tiopoängsnivån, Nyköping.

Jag är oerhört stolt.

/Betty

EAT ME EAT ME EAT ME EAT ME

4 responses to “Gigantisk räkmacka och triumf i På Spåret

  1. Louise Winslow

    GUDOMLIG! Bytte dill mot koriander dock, och la till tomater+jalapenos. YUM!

  2. Tio poäng på Nyköping, det klarade inte ens Mats som är född och uppvuxen där. Bra där, kära B! (Jag tog Honolulu på tio poäng – yey! Grisen Skriker levererar på flera plan, så att säga.)

  3. Morten Solholm

    Mumsigt med räkmacka och föredömligt att du bloggar under hockeyn. Däremot bör Per Morberg hålla sig till trosfukteri för karln är lika vass i köket som en schimpans på stesolid… Hans kändiskollega, som även är kock på riktigt, Leif Mannerström, brukar på Wretmanvis ha litet pepparrot i majjon till räkmacka, vilket är oerhört lyckat, varför jag kopierat det. Sist men inte minst vill jag tacka för ännu en trevlig lässtund signerad Betty! KrM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.