Den godaste lasagnen

Lasagne är tyvärr ofta en tragisk, och hiskeligt torr historia som serveras på tveksamma lunchställen, men när den görs rätt serverar den dig en kärleksfull, gastronomisk kram. Och ikväll gjorde jag den rätt, så otroligt rätt.

Det händer faktiskt ganska ofta att jag tänker att jag ska laga en stor, härlig lasagne men vid nio fall av tio så tänker jag om och lagar något annat istället. Anledning: Jo, jag duckar för sån matlagning som lasagne innebär, det vill säga ganska inrutad och tråkig matlagning. Men ikväll fullföljde jag alltså min tanke och till middag serverades en sinnessjukt välsmakande lasagne – och det var till och med värt mödan.

lasagne

Så här gör du om du vill göra den rätt:

Kitta upp köket med…

  • Gul lök
  • Vitlök
  • En god chili
  • Nötfärs
  • Tomatpuré
  • Krossade tomater
  • Oxbuljong
  • Färsk rosmarin
  • Färsk basilika
  • En liter mjölk
  • Smör
  • Vetemjöl
  • Salt och peppar
  • Lite riven muskotnöt
  • En rejäl bit parmesan
  • Lasagneplattor

Moment 1 – Gör köttfärssåsen

Inga konstigheter, men låt den puttra länge så du får fram smakerna riktigt ordentligt. Och satsa på en god buljong.

Moment 2 – Gör bechamelsåsen

Inga konstigheter här heller, men håll igen med vetemjölet och smaka gärna av med lite riven muskotnöt.

Moment 3 – Montera ihop lasagnen

Varva sås, köttfärs och plattor i en ugnssäker form. Håll inte igen med fyllning, det är din goda köttfärssås som är nyckeln till din saftiga lasagne. Toppa med rikligt av riven parmesan.

Moment 4 – Låt den gå klart i ugnen

Kör in den i ugnen, som står på 175 grader, i cirka 45 minuter. Ta ut den när den fått en gyllene topp och när lasagneplattorna är al dente. Låt lasagnen vila en stund innan du serverar den tillsammans med en god sallad och ett mustigt glas rött.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.