Cevicheria Aji y Ajo – belive the hype

Kom nyss hem från Hökarängen där vi äntligen har varit och ätit på Cevicheria Aji y Ajo. Den har (vad jag vet) hyllats unisiont i flera tidningar och uppmärksammats av White Guide.

Och jag kan bara instämma i hyllningskören, det här är riktigt, riktigt bra.

Ceviche är rå fisk som snabbmarineras i lime eller andra citrusfrukter med chili, koriander och annat gott. Det är Perus nationalrätt och det är också därifrån ägaren Franjo Pravdic kommer.

Jag valde en lite starkare variant amarillo nånting och Ola tog en med passionsfrukt, båda med torsk, bläckfisk och räkor. Franjo kom ut och frågade mig som valt den starkare rätten hur starkt jag ville ha på en skala från 1-5. Jag slog till med en trea, varpå Franjo tittade tveksamt på mig och sa ”du får en tvåa”. Och det visade sig vara helt rätt val, starkt men inte dödsstarkt. Jag undrar hur den med styrka 5 är…

Till maten drack vi Inca Kola (gul supesöt kolsyrad läsk) och nån peruansk majsdryck. Majsdrycken var bäst, men båda är i sötaste laget för mig.

Vad kostar det då? En rätt ligger på 140 kronor. Väl investerade pengar!

Alla råvaror Franjo använder importerar han från Peru, förutom fisken som han får levererad varje dag från västkusten, berättar han. I dag var tydligen sista öppetdagen innan han flyttar till en större lokal ett stenkast bort. I samband med det ska också en affär (minns inte om han sa en befintlig eller ny) intill börja sälja ALLA produkter han använder i sin matlagning. Hurra! Nya chilisorter till Sverige!

Kommer definitivt börja hänga i Hökarängen oftare.

/Betty

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.