Burrito med limekyckling, mexikanskt ris och lite annat gott

Jag är tillbaka i Sverige igen efter en månad i USA. Där såg jag till att inmundiga ofantliga mängder av underbar mexikansk mat. Det gäller att passa på! Jag förstår verkligen inte varför detta kök inte är populärare i Sverige ännu. Men jag misstänker att det kommer…

I alla fall så lider jag av mexmatabstinens vilket föranledde mig att denna måndagkväll trycka in så mycket gott som möjligt i en burrito. Dessutom så har våra chiliplantor fått massa frukt! Båda sorterna är det rejält tryck i, den ena kommer jag inte ihåg vad den heter (ser ut som små spanska peppar, se bilden här intill), den andra är Pimento barra do ribero (ljusgul/lila och rund). Båda inhandlades på vårens trådgårdsmässa i Älvsjö.

Ungefär så här gick det till:

Limekyckling

  • Kycklingfiléer
  • Gul lök
  • Färsk chili
  • Vitlök
  • Lime

Skär filéerna i mindre bitar, stek så att de får färg. Klyfta löken, finhacka ordentligt med vitlök och chili – stek i en annan panna. Blanda i kycklingen och pressa över saften av en lime. Salta och peppra.

Mexikanskt ris

  • Ris (parboiled)
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Tomatpuré
  • Vitlök
  • Spiskummin
  • Koriander
  • Kycklingbuljong

Finhacka gul lök och 3 vitlöksklyftor, bryn i en kastrull, i med en rejäl klick tomatpuré och rör runt. Häll över kycklingbuljong och koka upp. I med ris och spiskummin (jag tog en tsk för 1.5 dl ris). När riset är klart, blanda i finhackad koriander.

Salsa/Pico de gallo

  • 4 Tomater
  • 1 liten rödlök
  • Chili
  • Lime
  • Koriander

Den här salsan äter jag till all mexikansk mat, snabb och enkel! Tror att det vanliga är att göra den med gul lök, men jag gillar den mildare smaken av rödlök. Hacka tomaterna i små bitar, finhacka rödlök och chili. Blanda allting tillsammans med koriander, lime salt och nymalen svartpeppar. Klart.

Guacamole

  • 2 avocados
  • 1/2 lime

Jag hör till dem som tycker att guacamolen är godast utan massa extragrejer som vitlök och chili i, den är ju ändå där för att kyla ner lite av hettan i den andra maten. Därför brukar jag helt sonika bara mosa avocadosarna tillsammans med lime, svartpeppar från kvarn och salt. Gör den inte helt slät, det ska vara lite chunky.


Gott att ha till är också crème fraiche och någon riktigt stark chilisås. Jag har en illgrön gjord på habanerochilli. Glöm inte att snabbt värma tortillabröden i supervarm stekpanna precis innan ni äter! 

Nu är det bara att lägga allt på tortillabrödet, vika ihop och transporteras till mathimmelen!

/Betty

Ola intygar att jag lagar den bästa mexikanska maten han ätit.. I alla fall i Sverige.

P.S i dag skulle Hank Williams ha fyllt 89 år. Grattis! Vi firar honom med en av hans matigaste låtar :D

One response to “Burrito med limekyckling, mexikanskt ris och lite annat gott

  1. Pingback: » Extreme Food – hetast i Stockholm Grisen Skriker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.