Ägg i ugn

aggiugn

Betty har så smått tröttnat på att jag allt som oftast gör omelett eller stekt ägg och bacon till helgfrukostarna så i dag när vi segat oss upp ur sängen bestämde jag mig för att testa något annat (självklart äggbaserat dock). Det fick bli ägg i ugn, något som passar utmärkt för Kajsa Varg-metoden, när jag kollade igenom kylen hittade jag följande:

  • 5 Ägg
  • 10 Champinjoner
  • En halva lök
  • Några skivor Salcihichón Regio (en spansk variant av Salcia)
  • 1 liten solovitlök
  • 1 halv vanlig spansk peppar (chili).
  • 2 skivor fryst formfranska
  • Salt och peppar

bild-1Skiva upp Champinjonerna och släng dom i en varm gjutjärnspanna utan fett. Hacka lök ,vitlök och chilli. När svampen gått nån minut i pannan häll på rikligt med olivolja och släng sedan i det du nyss hackat upp, rör runt det hela och låt stekas 3-4 min på medelvärme. Ta av från värmen och låt svalna en stund i pannan. Skär korvskivorna i små bitar.Lägg i korv och svampblandningen i små ungsfasta formar och kläck ett ägg ovanpå, ställ det i en stor ungssäker form (typ gratängform) med höga kanter.

Koka upp vatten och häll det i den stora formen så att vattnet täcker 3/4 delar av formarna, in i ungnen på 100 grader tills äggvitan ”stannat” eller något längre om du är som Betty och inte gillar för rinniga ägg. Tog ungefär 15 minuter.

Medan äggen gottar till sig tar du fram lite fryst formfranska ur frysen och skär bort kanterna. Tärna brödet och stek det på hög värme i en torr stekpanna, salta med lite örtsalt.

När äggen är klara ta ut ur ugnen och släng på brödkrutongerna. Hade vi haft lite gräslök hemma skulle det säkert smakat och sett fantastiskt ut som garnering men det hade vi inte.

Ät nu upp denna fantastiska skapelse medan det är varmt och njut.

God morgon!

/Hellbarber

bild-2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.